Castell de Palol de Revardit
El Revardit
Ajuntament Palol de Revardit
Pou del Glaç
Can Borrell i Rutes de Salamina
La Mota
El Poble
Aquest antic poble √©s el m√©s allunyat dels que conformen el municipi per√≤ ja tan sols pel cam√≠ per on hem de circular per arribar-hi, val la pena anar-hi. Per la carretera de Banyoles a Girona, des del ve√Įnat de la Rep√ļblica, surt un tram de carretera ben arranjada que entremig de boscos de pins i alzines ens conduir√† fins al nucli de la Mota.

L'esvelt campanar de planta quadrada de l'església parroquial de Sant Martí, destaca per la seva elegància. Una colla de xiprers al voltant de l'església trenquen la quietud del lloc. Aquest indret té un valor afegit, la vista esplèndida cap a la banda de la Mare de Déu del Mont, muntanyes de l'alta Garrotxa, diferents pobles de la comarca, i fins a la serralada dels Pirineus.

Sant Martí de la Mota es troba ja citat el 1058, i encara que ha sofert diverses reformes manté força bé la seva estructura originària; l'absis actual té una part sobrealçada. La porta principal encara conserva algunes de les ferradures clavades a la porta principal que li donen un encant d'antigor.

Es diu que la procedència d'aquest nom podria venir d'un turonet, el de can Cervià, que té forma rodona, semblant a una mota, i que existeix al costat d'aquest antic mas a prop de l'església.
El Dolmen del Turó de Sant Dalmau
Si bé les comarques gironines en genral i el Pla de l'Estany en concret compten amb importants jaciments prehistòrics que mostren l'evidència de vida primitiva mínimament civilitzada, no és tan popular l'existència de nombrosos sepulcres megalítics dispersos entre la massa boscosa.

Un clar exemple √©s el dolmen del tur√≥ de Sant Dalmau, a la poblaci√≥ de la Mota. Es calcula que t√© una antiguitat d'entre 4700 i 3800 anys (constru√Įt durant el final de l'√®poca neol√≠tica, 2700-2200 a.C.), i va ser descobert l'any 1974. Es tracta d'un sepulcre de 4m aproximadament constru√Įt sobre la roca natural.

Les excavacions al tur√≥ van permetre recuperar restes d'aixovars i dels difunts que hi van ser enterrats fent evident la hip√≤tesi de que fa mil¬∑lenis alg√ļ havia mort en aquest punt i li havien erigit un monument roc√≥s en homenatge.

Avui dia, les peces recuperades es conserven al Museu Arqueològic Comarcal de la ciutat de Banyoles, on es poden observar sota el registre de LM (la Mota).

La seva situació és en el límit del terme de Palol, en el turó de Sant Dalmau i la forma d'arribar-hi és, des de l'església de la Mota, seguint per la mateixa carretera, uns 2, 5 km fins a trobar uns rètols al costat dret que ens indicaran per on hem de seguir.
No us perdeu
Punt d'interès
Equipament Municipal
Empresa
Restaurant
Mapa del Municipi
Busques feina? Publica el teu
anunci al Portal de feina
o fés la teva cerca de feina
a tot el municipi