Si bé les comarques gironines en general i el Pla de l’Estany en concret compten amb importants jaciments prehistòrics que mostren l’evidència de vida primitiva mínimament civilitzada, no és tan popular l’existència de nombrosos sepulcres megalítics dispersos entre la massa boscosa.
Un clar exemple és el dolmen del turó de Sant Dalmau, a la població de la Mota. Es calcula que té una antiguitat d’entre 4700 i 3800 anys (construït durant el final de l’època neolítica, 2700-2200 aC), i va ser descobert l’any 1974. Es tracta d’un sepulcre de 4 m aproximadament construït sobre la roca natural.
Les excavacions al turó van permetre recuperar restes d’aixovars i dels difunts que hi van ser enterrats fent evident la hipòtesi que fa mil·lennis algú havia mort en aquest punt i li havien erigit un monument rocós en homenatge.
Avui dia, les peces recuperades es conserven al Museu Arqueològic Comarcal de la ciutat de Banyoles, on es poden observar sota el registre de LM (la Mota).
La seva situació és en el límit del terme de Palol, en el turó de Sant Dalmau i la forma d’arribar-hi és, des de l’església de la Mota, seguint per la mateixa carretera, uns 2, 5 km fins a trobar uns rètols al costat dret que ens indicaran per on hem de seguir.