El Castell

Els orígens d’aquest castell els trobem l’any 1075 que hi morí el bisbe Bernat Bernat de Carcassona, fill de Cornellà del Terri i personatge d’una gran rellevància que es trobava de viatge per aquestes terres.

Actualment, d’aquest castell, en resten llenços de muralla i fragments de l’edifici principal. En destaca, però, la torre gòtica, quadrada, de considerable amplada i alçada que sobresurt davant mateix de l’església de Sant Miquel i que malgrat que la seva austeritat és una construcció molt espectacular. Més separada hi ha una antiga torre circular que formava part d’aquest recinte.

Una altra data històrica, segons l’historiador Mn. Lluís Constans, és el 1569 quan en Palol de Revardit i la seva gent tingueren una participació important en la defensa de Girona a favor de Joan II.

El fet que el nom Palol sigui molt antic i estès, ha propiciat certa dificultat en la concreció de notícies sobre aquest llinatge. No obstant això, consta que a la primera meitat del segle XIV Guillem de Palol ja dominava aquest castell.

Al costat d’aquestes construccions religioses i militars d’origen medieval, hi ha l’Ajuntament del poble. A l’altra banda de la carretera que travessa el poble hi trobem un edifici d’una gran elegància construït els anys 30, les antigues escoles públiques. Aquesta moderna construcció, que ja feia les funcions d’Ajuntament, a mitjans de la dècada dels noranta, va ser degudament restaurada i reconvertida per tal de poder donar servei i la funcionalitat pròpia d’una oficina municipal dels nous temps.